Mig og min butik
Grunduddannelse for voksne - fra ufaglært til faglært


HK Handel
HK Handel er en afdeling under HK, Danmarks næststørste fagforening. HK Handel organiserer blandt andet ansatte i detailbranchen.
Besøg HK Handel her.
Relaterede artikler
Grunduddannelse for voksne (GVU) er et tilbud til de medarbejdere, der har erhvervserfaring, og som ønsker at udnytte deres forudgående erfaringer og kvalifikationer til at få et uddannelsesbevis. Det betyder, at medarbejderne kan gå fra ufaglært til faglært på kortere tid og uden at skulle gå i lære.
For at få godskrevet læretid på en faglig uddannelse, skal medarbejderne opfylde følgende betingelser:
- De er fyldt 25 år
- De har mindst 2 års relevant erhvervserfaring inden for det område de søger at blive faglært inden for
- De har forudsætninger minimum svarende til 9. klasse
- De skal kunne dokumentere eksamener, kurser, ansættelser, arbejdsopgaver m.v.
Medarbejderne skal opfylde samme krav til grundforløbet og hovedforløbet som på elevuddannelsen, men via GVU har de mulighed for at få godskrevet relevant joberfaring, uddannelse og kurser. Det vil sige, at de kun skal tage de uddannelseselementer og kurser, som de mangler inden for det fag eller branche, hvor de ønsker at blive faglært.
En GVU´s indhold og længde afhænger af de erfaringer og kvalifikationer, som medarbejderne har erhvervet gennem sit arbejde, uddannelse og fritid. GVU – uddannelsesplanen er individuel og skal blot være afsluttet inden seks år.
Sådan kommer medarbejderne i gang:
Hvis medarbejderne ønsker at tage en GVU, skal de igennem 5 forskellige trin:
Trin 1: Afklaring og dokumentation
Her bliver medarbejderne bedt om at sende deres cv/dataliste og dokumentation for uddannelser, kurser, erhvervserfaring, personlig kompetencer etc. al dokumentation vil indgå i vurderingen.
Trin 2: Realkompetencevurdering
På baggrund af dokumentationen og typisk et møde, udarbejder handelsskolen en realkompetencevurdering. Opstår der efterfølgende tvivlsspørgsmål, kan vejlederen bede om yderligere dokumentation eller bede medarbejderne dokumentere kompetencer via afprøvning/test.
Trin 3: Uddannelsesplan og vejledning
På baggrund af realkompetencevurderingen udarbejder vejlederen en uddannelsesplan (GVU-plan) for de uddannelseselementer og kurser, som medarbejderen mangler for at blive faglært inden for det ønskede område. Efterfølgende får de vejledning i, hvorledes uddannelseselementerne kan gennemføres.
Trin 4:
Her deltager medarbejderne i de kurser og enkeltfag, som de mangler. Uddannelsen afsluttes med et fagprøveprojekt og eksamen.
Trin 5: Uddannelsesbevis
Når medarbejderne har gennemført uddannelsesforløbet og består fagprøveprojektet, modtager de deres uddannelsesbevis. Beviset er det samme. Som udleveres til faglærte, der har gennemført uddannelsen i et ordinært uddannelsesforløb.
Økonomi:
Med henblik på at opnå en faglig uddannelse inden for detailhandlen gives den enkelte medarbejder ret til 5 ugers frihed pr. år inden for en periode på 3 år, til at deltage i GVU – forløbet.
Uddannelseselementerne i en GVU – plan er gratis. Medarbejderne kan ansøge om løntabsgodtgørelse (VEU - godtgørelse) svarende til 80 % af højeste dagpengesats. De resterende 20 % søges igennem kompetencefonden. Får medarbejderen løn i den periode de uddanner sig, går godtgørelsen til virksomheden.
Seneste afstemninger
Bør det forbydes for dagligvarebutikker at sælge non-food som tøj og elektronik når øvrige specialbutikker er tvangslukket?
Er det en fornuftig beslutning at lukke specialhandlen ned grundet smittespredning?
(Kun primært fysisk butik afstemning) Hvordan endte den samlede Black Friday omsætning i år sammenlignet med 2019?
(Kun primært fysisk butik afstemning) Hvordan forventer du Black Friday omsætningen bliver i år sammenlignet med 2019?
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Efter mange måneders pinsel: Konkursbølge ligger stadig på lur
Første måling sætter tal på glødende genåbningsdag i butikkerne
Da grænserne lukkede måtte Fleggaard tænke hurtigt
Verdenskendt netbutik kan ende i kløerne på danske myndigheder
Coop giver abonnementer et skud: For rivalen blev det en fuser
Seneste blogindlæg
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter
Kære Mette F & Co.: stop venligst opfordringen til at handle online NU – I skader danske arbejdspladser
Den fysiske butiks største trussel!
6 tips til at gøre din webshop mere brugervenlig
Tobakslov skal være effektiv – men med en højere grad af metodefrihed til detailhandlen